torstai 16. elokuuta 2012

Terveiset tutoreille

Heinäkuulle on sanottu jo hei, hei ja elokuun yötkin käyvät viilenevään päin. Kesätyöt jatkuvat osalla vielä jonkin aikaa, mutta osalla ne ovat jo päättyneet tai päättymäisillään, sillä kohta alkaa tutorointi. Mielestäni vaatii suurta omistautumista asialle ja epäitsekkyyttä, mikäli vaihtaa opiskelijan toimeentulolla parin viikon ansiotulot pois. Toivoisinkin, että uudet ja kertaavat tutorit muistaisivat tämän ja suhtautuisivat tehtäväänsä sen mukaisesti. Puolivaloilla hoidettu tutorointi on pahin mahdollinen karhunpalvelus aloittavia opiskelijoita kohtaan.

Fuksit ovat niitä harvoja onnekkaita, jotka ovat saaneet opiskelupaikan ja pääsevät aloittamaan oman itsenäisen elämän. Uusi elämäntilanne sisältää paljon vapautta, mutta myös vastuuta. Haasteita riittää jo pelkässä arjenhallinnassa. Tähän kun lisätään opiskelu ja runsaat vapaa-ajanviettomahdollisuudet on sanomattakin selvää, että kaiken tämän tasapainottamisen oppimiseen menee hetki. Muistan Seppo Rädynkin sanoneen jotain nuorten keskittymiskyvystä ja monella fuksilla on varmasti kiusaus ajatella samoin. Tutoreiden harteilla onkin moneen uuteen asiaan perehdyttäminen, mutta aikaa on löydyttävä myös realiteeteista muistuttamiseen.

Kaikkea ei voi antaa valmiina eikä pidäkään ja joku vastuu täytyä olla kuulijalla itselläänkin. Onhan opiskeluaika ainutlaatuinen mahdollisuus vielä kokeilla asioita ja avartaa maailmankuvaansa, virheitäkään ei tarvitse pelätä. Jotta ennakkoluulottomuus säilyisi, on fukseille annettava mahdollisuus muodostaa omat mielipiteensä kampuselämästä ja varottava omien asenteidensa esiin tuomista.

Tutor-vastuu ei suinkaan rajoitu fuksiviikkoihin vaan omista fukseista on huolehdittava läpi vuoden. Kukaan ei saa jäädä yksin eivätkä kysymykset ilman vastauksia. Tässä kohtaa astuvat mukaan myös tutorien sosiaaliset verkostot, joiden kautta löytyy varmasti tietoa eri kerhojen, yhdistysten, seurojen yms. toiminnasta niin kampuksella kuin kaupungillakin.

Tsemppiä tutoreille ja lämpimät tervetulotoivotukset fukseille, viettäkää antoisa fuksivuosi yhdessä!

-esa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti