maanantai 6. helmikuuta 2012

HV!

Ville kirjoitti taannoin opiskelijan taloudellisesta hyvinvoinnista mainiten myös jaksamisen ja sivuten siten henkistä hyvinvointia. Toinen keskeinen hyvinvoinnin osatekijä on terveys. Moni on varmasti pohtinut oman hyvinvointiaan vuodenvaihteessa päätyen tekemään uudenvuodenlupauksia, osa jopa –tekoja. Kylmä ja pimeä tammikuu on nyt takana ja uudesta paremmasta elämästä on jokaisen ollut enemmän kuin helppo livetä. Paluu polulle, josta on poikettu, tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealle. Katseet suunnataan liian helposti taas siihen seuraavaan vuodenvaihteeseen.

Nämä epäonnistumiset ovat oppimiskokemuksia eikä niitä tule kammoksua. On kohtuutonta vaatia itseltään uusien elämäntapojen omaksumista täydellisesti parin viikon aikana, kun vanhat tavat ovat olleet osa elämää useita vuosia. Ehdoton suhtautuminen on harvoin toiminut myöskään kenenkään kohdalla – yksikin lipeäminen ja kaikki pyrkimykset parempaan jäävät.

Miten sitten pitäisi toimia? Aloita pienin askelin. Aseta sopivia tavoitteita lyhyelle aikavälille. Älä suoraan kiellä itseltäsi jotain, vaan vähennä ensin. Silloin tällöin voi antaa periksi myös mieliteoille. Osallistu tapahtumiin kuten ennenkin, sillä muiden seura auttaa jaksamaan. Jos jostain syystä perinteinen harjoittelukerta jää väliin, älä odota seuraavaan viikkoon vaan jatka vaikka seuraavana päivänä siitä mihin jäit. Älä polta itseäsi loppuun. Muista, että viikossa on seitsemän päivää – neljä hyvää päivää vie jo lähemmäs tavoitetta!

Kampukselta löytyy paljon jokaisen hyvinvoinnin edistämistä tukevaa: SaLUT, Hyvinvointiviikot ja –päivät, Hengailuillat, YTHS, kerhoja, aktiivisia ryhmiä… Lähde siis mukaan! Vaikka tietosi ja taitosi olisivatkin hyvät jo entuudestaan, voit auttaa omalla panoksellasi muita onnistumaan vielä paremmin. Tapaat varmasti myös mahtavia tyyppejä, joihin et muutoin ehkä tutustuisi.

-esa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti