perjantai 9. maaliskuuta 2012

Mielikuvien muokkaaminen

Sunnuntaina 4.3. oli mitä mahtavin tapahtuma Lappeenrannan keskustassa satamatorilla. Joka vuotinen Jäärieha järjestettiin  aurinkoisessa säässä ylioppilaskunnan, kiltojen, kerhojen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kuuleman mukaan tapahtumassa olleet ihmiset, pääsääntöisesti lapsiperheet, antoivat erittäin positiivista palautetta. Mutta miksi tämä on kirjoittamisen arvoinen tapahtuma? Kyse on opiskelijoiden maineesta muiden kaupunkilaisten keskuudessa.

Ikävä kyllä yksittäinen tapahtuma ei vielä nosta opiskelijoiden mainetta muiden kaupunkilaisten silmissä. Opiskelijat saavat laajaa näkyvyyttä kaupungilla noin kolme kertaa vuodessa, wappuna (fuksitehtävät, wipellys), fuksiviikoilla (fuksisuunnistus) ja jääriehassa. Näistä kaksi ensin mainittua eivät ehkä ole niitä parhaita mahdollisia tapoja tehdä vaikutusta niemen ulkopuolisiin ihmisiin. Onhan meillä toki hyvätahtoisiakin tapahtumia (mm. itsenäisyyspäivän kulkue, Pusupuiston siivous ja wappu piknik) mutta ihmismieli on siitä kumma, että pahennusta aiheuttavat tilanteet ajavat hyvien ohi.

Paikallinen ilmaisjakelulehti Lappeenrannan uutiset tässä taannoin toi etusivun uutisena esille Skinnarilan/Sammonlahden aseman Lappeenrannan huonoimpana asuinseutuna. Omasta mielestäni alue itsessään ei ole välttämättä huono, kyse on enemmänkin muiden kuin tällä alueella asuvien mielikuvista. Ikävä kyllä opiskelijatkin ovat joskus omilla tekemisillään vaikuttaneet näihin mielikuviin negatiivisesssa mielessä. Opiskelijat eivät kuitenkaan ole ainoa syy miksi muut kaupunkilaiset kokevat niemen alueen huonona, mutta meillä opiskelijoilla on suurena joukkona mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa tätä mielikuvaa.

Alueellisella mielikuvalla on erittäin suuri vaikutus kyseisen alueen palvelutarjontaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Sammontori ammottaa tyhjyyttään muun muassa R-kioskin, Minimanin ja Suzan pizzerian muutettua toisaalle. Ja vieläkö on muistissa, mitä perusteluja kaupunginvaltuustossa käytettiin uimahallia koskevassa keskustelussa?

Jokaisen tulisi muistaa liikkuessaan kaupungilla, että pienetkin teot jotka teemme haalareihin pukeutuneina muiden ihmisten näkyvillä, muokkaa mielikuvia ja asenteita. Hienoja yksittäisiä tapahtumia ovat joidenkin kiltojen vuosittaiset vierailut päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Jatkossa toivoisin näkeväni enemmän tempaushenkeä ja positiivista asennetta esimerkiksi hyväntahtoisten jäynien suorittamiseen kaupungilla.

- Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti